Magazines
BoaRegistratieŠ
Projecten
BoaRegistratie (BRS)
Faunafonds
FaunaRegistratie (FRS)
FaunaSchade (SRS)
GeoRegistratie (GRS)
Groennetwerk
KievitRegistratie
PalingRegistratie (PARS)
Wildaanrijding
WildRegistratie (WRS)
NatuurNetwerk BV
Hofsemolenweg 8
8171 PM VAASSEN
Nederland
Tel:
Fax: 0578 - 571 422

Projecten - KievitRegistratie

Vorige pagina
Projecten
KievitRegistratie

Hoeveel eieren mag ik rapen?

Een gedegen rapportage heeft aangetoond dat het rapen van kievits eieren geen invloed heeft op de duurzame instandhouding van de soort. Het rapen van kievits eieren behoort tot de kleurrijke cultuur van Friesland. Om de cultuurhistorische activiteit in leven te houden en toch een extra zekerheid te bieden voor de voortplanting van de soort heeft de provincie een quotum voor het aantal te rapen eieren bepaald. De vraag was, hoe handhaaf je dat quotum?

NatuurNetwerk kreeg de opdracht een eenvoudig werkend bewakingssysteem te bedenken en operationeel te maken. Een systeem dat er voor zorgt dat het quotum te rapen eieren niet wordt overschreden. Het mobile telefoonnetwerk bleek redelijk makkelijk te koppelen aan het dataverwerkingsysteem van NatuurNetwerk. De eierenzoeker weet wat zijn quotum is. Vindt hij een ei en wil dat rapen, stuurt hij vanuit het veld een SMS naar de server van NatuurNetwerk. Ogenblikkelijk wordt het bericht als input in het systeem verwerkt. En de output is uiteraard ook meteen voorhanden. De output, in dit geval ook per SMS geeft antwoord op twee belangrijke vragen: 1. mag ik een ei rapen, of is mijn persoonlijke maximum bereikt; 2. mag ik een gevonden ei rapen, of is het totaal te rapen eieren bereikt.

Met dit unieke systeem is de handhaving naar tevredenheid geregeld. Naast de handhaving biedt het systeem van NatuurNetwerk nu de feitelijke registratie van de kievitseieren en het biedt een perfecte monitoring van het broedsucces. Inmiddels wordt de registratie van de nazorg activiteiten in KRS toegevoegd.

Gebruiker: Provincie Friesland, Bond van Friese Vogelwachten en leden

Wij zijn actief door geheel Nederland, met name de omgeving: Apeldoorn, Ede, Zwolle, Arnhem, Amersfoort, Achterhoek, Betuwe, Rivierengebied, Rivierenland, Veluwe, Bommelerwaard, De Duffelt, Gelderse Vallei, De Graafschap, IJsseldal, Land van Maas en Waal, Liemers, Montferland, Neder-Betuwe, Over-Betuwe, Rijk van Nijmegen, Tielerwaard, Vaassen, Beekbergen, Elburg, Epe, Heerde, Hoenderloo, Kootwijk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Otterlo, Nunspeet, Garderen, Loenen, Vierhouten en Voorthuizen.
Cartomatic I&O Netsys Faunafonds Verbindt de overheid NXS Gegevensautoriteit Natuur